Karácsonyi gyümölcskenyér

Ugyan messze még Karácsony, de a hideg idő beköszöntével máris szükségét érezzük valami őszi-téli fűszerezésű süteménynek....Ezért hoztuk a következő receptet,amely meleg fahéj illatával máris Karácsonyi hangulatba fog hozni!

Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:

  • 1 db narancs héja és leve (figyeljünk rá, hogy lehetőleg bio narancs legyen, a héja ne legyen kezelve vegyszerrel!)
  • 150 g vegyes szárított gyümölcs
  • 2 db tojásfehérje (kiválható: 25 g csicseriborsó liszt + 100 ml víz keverékével)
  • 50 g olvasztott vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 csipet só
  • 275 ml víz
  • 350 g Doves Farm fehér kenyérliszt
  • 2 teáskanál száraz élesztő
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió


Elkészítés:

  1. Reszeljük le a narancs héját egy tálba, adjuk hozzá a levét és az aszalványokat. A kapott keveréket hagyjuk néhány órára pihenni, hogy a narancs jól átjárja a gyümölcsöket.
  2. Egy 15 cm mély, 6" széles tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A forma oldalára is tegyünk papírt duplán hajtogatva. 
  3. A tojásfehérjét, az olvasztott vajat, a mézet és a vizet tegyük egy nagy keverőtálban és keverjük el alaposan.Adjuk hozzá még a lisztet,élesztőt,fahéjat és a szerecsendiót, addig dagasztjuk amíg sima állagot nem érünk el.
  4. A narancsos aszalványokat szórjuk a tésztába.
  5. Az egészet helyezzük az előkészített sütőformába és simítsuk el a tetejét.
  6. Fedjük le lazán sütőpapírral és hagyjuk meleg helyen kelni amíg a kétszeresére nem nő. (ez kb. 60-90 perc)
  7. Előmelegített sütőben 220 fokon, sütőpapírral lefedve süssük 55-60 percig.
  8. Hagyjuk kihűlni egy sütőrácson.

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz,így büntetlenül élvezhetjük!

A recept a www.dovesfarm.co.uk oldalról származik.

Megjegyzések