Kohári Évi: Sajtos szélű pizza

Hozzávalók a tésztához:
  • 400 g doves farm white bread flour (fehér kenyérliszt) 
  • 15 g por állagú útifű (naturbit psyllium rost) 
  • 7 g szárított élesztő 
  • 8 g só 
  • 1 teáskanál oregáno 
  • 400 g langyos víz 
  • 2 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a tetejére:

  • 200 ml sűrű paradicsomlé
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1 teáskanál oregáno 
  • 1 kávéskanál cukor 
  • Ízlés szerint só 
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Ízlés szerint sonka
  • Ízlés szerint ananász 
  • Reszelt sajt 
  • Vékony csíkokra vágott trappista sajt 

Elkészítés:

  • A tésztához egy keverőtálba mérjük ki az útifüvet és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a vizet. Hagyjuk állni 1-2 percet. 
  • Tegyük hozzá a lisztet, sót, élesztőt, oregánot és alaposan dagasszuk meg miközben az olajat fokozatosan adjuk hozzá. 
  • Én most 2 serpenyőben sütöttem, így lett egy nagyobb és egy kisebb pizza. Készíthetünk ebből a tészta mennyiségből nyugodtan 3 db pizzát is. 
  • Osszuk el a tésztát annyi részre, amennyi pizzát szeretnénk sütni és nyújtsuk ki kb 2-3 mm vastagra. 
  • Vágjunk vékony szeletekre trappista sajtot és tegyük a pizza szélére.
Sajtos szélű pizza 
  • Tekerjük rá a pizza szélét a sajtra. 
  • A paradicsomos kencéhez az összes hozzávalót tegyük egy tálba és botmixer segítségével turmixoljuk össze. Kenjük meg vele a pizzát. 
  • A tetejére ízlés szerint tehetünk sonkát, kockára vágott ananászt, reszelt sajtot. 
  • Kelesszük a pizzát szobahőmérsékleten legalább 40 percet. 
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt süssük készre.

Megjegyzések