Bagel

 Mióta először sütöttem bagelt, egyszerűen rabja lettem. Nem tudom megmondani mi az oka, de teljesen más, mint egy zsemle. Nyilván ennek az oka, hogy a sima, sült zsemlével szemben ezt elő szoktam főzni ugyan úgy, mint a hamburger bucit. Ettől lesz más , olyan bageles. Ha nem fúrunk lyukat a közepébe, tökéletes hamburger bucit süthetünk belőle.

Maga a bagel kiváló sós szendvics alap, de eszméletlen finom lekvárral, nutellával kenve is, mártogatós kencékkel pedig tökéletes vendég váró előétel.

Hozzávalók 5 db-hoz:

  • 400 g doves farm white bread flour (fehér kenyérliszt)
  • 15 g por állagú útifű ( naturbit psyllium rost)
  • 7 g szárított élesztő
  • 10 g só
  • 400 g langyos víz
  • 2 evőkanál olaj

Előfőzéshez:

  • 2 liter víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál szódaikarbóna

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • ízlés szerint magok

Elkészítés:

  • Az útifüvet mérjük ki a dagasztótálba és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a langyos vizet. Nagyon alaposan keverjük össze és hagyjuk állni 1-2 percet.
  • Mérjük hozzá a lisztet, élesztőt és a sót. Alaposan keverjük össze (dagasszuk) akár a kezünkkel (én gumikesztyűt szoktam húzni), akár dagasztógéppel. Közben fokozatosan adjuk hozzá az olajat.
  • A megdagasztott tésztát tegyük enyhén olajozott felületre, gyúrjuk át és formázzunk belőle 5 db bucit.
  • 50 fokos sütőben kelesszük 40 percet, a sütő aljába tegyünk 2,5 dl vizet.
  • Egy lábosba tegyünk kb 2 liter vizet, keverjük el benne a cukrot, a szódabikarbónát és forraljuk fel. Közben a megkelt bucik közepét lyukasszuk ki. ( Ha kihagyjuk a lyukasztást, akkor bagel helyett hamburger zsemlét tudunk sütni) 
  • Amikor felforrt a víz, kapcsoljuk lejjebb a főzőlapot, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz. Tegyünk a vízbe egy bagelt és mindkét oldalát főzzük 1-1 percet, majd a vízből tegyük vissza a sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le a tetejét felvert tojással (tojás helyett lehet olvasztott margarinnal is) és szórjuk meg tetszés szerint magokkal. Nagyon finom szezámmal, lenmaggal, mákkal vagy akár chia maggal is.
  • Amíg főnek a bagelek, melegítsük fel a sütőt 180 fokra. 35-40 perc alatt süssük készre.
  • Jó étvagyat hozzá!

Megjegyzések