Madártej torta profiterollal, habcsókkal

 "Egy nagyon egyszerű madártej tortát tök jól feldobhatunk, ha a közepében elrejtünk pár profiterolt. Én most a profiterolokat a vaníliás krémmel töltöttem meg, de legközelebb egy gyümölcsös, habos krémet csempészek a belsejükbe.

Valójában a receptet szinte tovább tartott leírni, mint magát a tortát elkészíteni. A torta összeállítása semmiféle kézügyességet nem igényel, így kezdő tortázók is nyugodtan vágjanak bele. A torta piskótája egy gyönyörű, fehér piskóta, amihez a tojások fehérjét használtam csak fel, a sárgájuk pedig a krémbe került. Ha előre gondoltam volna rá, akkor a habcsókhoz felhasznált tojásból megmaradt sárgáját is a krémbe kevertem volna. Ha ti így készítitek, akkor 850 g növényi italt vagy tejet használjatok a 800 g helyett." - Kohári Évi receptje

Hozzávalók:
Piskóta 24 cm-es tortaformához: ●4 db M-es méretű tojásfehérje ●4 evőkanál Doves Farm Önkelesztő sütiliszt ●4 evőkanál cukor Vaníliás krém: ●4 db M-es méretű tojássárgája ●4 csomag vaníliás puding (160 g) ●800 g növényi ital (most kókusz) ●6 evőkanál cukor ●12 g vaníliás cukor ●250 g margarin ●200 ml növenyi tejszín Profiterol: ●65 g víz ●65 g növényi ital ●60 g margarin ●70 g doves farm white bread flour ●1 csipet só ●1 csipet cukor ●2 db M-es méretű tojás Habcsók: ●1 db M-es méretű tojásfehérje ●70 g porcukor ●1 kávéskanál 10%-os ecet ●1 teáskanál kukorica keményítő 

Elkészítés: Piskóta: ●A tojásfehérjéket tegyük egy keverőtálba és kezdjük el felverni. Ahogy kifehéredett, adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. ●Egy spatulával forgassuk bele óvatosan a lisztet és simítsuk sütőpapírral bélelt tortaformába. ●170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre. Krém: ●Egy lábosban keverjük össze a tojások sárgáját, a pudingport, a cukrokat csomómentesre a növényi itallal és főzzünk belőle kemény krémet, majd hűtsük le. ●A margarint keverjük habosra, adjuk hozzá a sárga krémet és habosítsuk fel. ●Öntsük hozzá a tejszínt és keverjük magas fokozaton újabb 2-3 percet. Profiterol: ●A vizet, a növényi italt, a csipet sót, cukrot és margarint mérjük egy lábosba és folyamatos keverés közben melegítsük, míg a margarin teljesen elolvad. ●Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá csomómentesre a lisztet. ●Tegyük vissza a tűzhelyre és keverjük, míg egy nagy golyóvá áll össze. Ez kb. fél perc. ●Pihentessük a tésztát 10 percet, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat. Ügyeljünk arra, hogy a tészta szép sima állagú legyen. ●Tegyük a tésztát habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk dió nagyságú halmokat. ●200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre. ●Hagyjuk a sütőben langyosra hűlni. Habcsók: ●A tojásfehérjét keverjük fehéredésig, adjuk hozzá a porcukrot és verjünk belőle kemény habot. Adjuk hozzá az ecetet, a keményítőt és keverjük további 1 percet. ●Tegyük a habot díszítőcsöves habzsákba és nyomjunk apró halmokat sütőpapírral bélelt tepsibe. ●100 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szárítsuk meg a habcsókokat. Összeállítás: ●A profiterolok belsejét egy sima díszítőcsővel ellátott habzsákból töltsük meg a vaníliás krémmel. ●A piskótát kenjük meg a krém kb. 1/3 részével és tegyük rá a töltött profiterolokat, majd simítsuk rá a maradék krémet. ●Díszítsük a torta tetejét habcsókkal és ízlés szerint gyümölccsel (én most áfonyát tettem rá). ●Tálaljuk alaposan lehűtve. 
Jó étvágyat hozzá!




Megjegyzések