Madártej torta profiterollal, habcsókkal
"Egy nagyon egyszerű madártej tortát tök jól feldobhatunk, ha a közepében elrejtünk pár profiterolt. Én most a profiterolokat a vaníliás krémmel töltöttem meg, de legközelebb egy gyümölcsös, habos krémet csempészek a belsejükbe.
Valójában a receptet szinte tovább tartott leírni, mint magát a tortát elkészíteni. A torta összeállítása semmiféle kézügyességet nem igényel, így kezdő tortázók is nyugodtan vágjanak bele. A torta piskótája egy gyönyörű, fehér piskóta, amihez a tojások fehérjét használtam csak fel, a sárgájuk pedig a krémbe került. Ha előre gondoltam volna rá, akkor a habcsókhoz felhasznált tojásból megmaradt sárgáját is a krémbe kevertem volna. Ha ti így készítitek, akkor 850 g növényi italt vagy tejet használjatok a 800 g helyett." - Kohári Évi receptjeHozzávalók:
Piskóta 24 cm-es tortaformához:
●4 db M-es méretű tojásfehérje
●4 evőkanál Doves Farm Önkelesztő sütiliszt
●4 evőkanál cukor
Vaníliás krém:
●4 db M-es méretű tojássárgája
●4 csomag vaníliás puding (160 g)
●800 g növényi ital (most kókusz)
●6 evőkanál cukor
●12 g vaníliás cukor
●250 g margarin
●200 ml növenyi tejszín
Profiterol:
●65 g víz
●65 g növényi ital
●60 g margarin
●70 g doves farm white bread flour
●1 csipet só
●1 csipet cukor
●2 db M-es méretű tojás
Habcsók:
●1 db M-es méretű tojásfehérje
●70 g porcukor
●1 kávéskanál 10%-os ecet
●1 teáskanál kukorica keményítő
Elkészítés:
Piskóta:
●A tojásfehérjéket tegyük egy keverőtálba és kezdjük el felverni. Ahogy kifehéredett, adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
●Egy spatulával forgassuk bele óvatosan a lisztet és simítsuk sütőpapírral bélelt tortaformába.
●170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.
Krém:
●Egy lábosban keverjük össze a tojások sárgáját, a pudingport, a cukrokat csomómentesre a növényi itallal és főzzünk belőle kemény krémet, majd hűtsük le.
●A margarint keverjük habosra, adjuk hozzá a sárga krémet és habosítsuk fel.
●Öntsük hozzá a tejszínt és keverjük magas fokozaton újabb 2-3 percet.
Profiterol:
●A vizet, a növényi italt, a csipet sót, cukrot és margarint mérjük egy lábosba és folyamatos keverés közben melegítsük, míg a margarin teljesen elolvad.
●Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá csomómentesre a lisztet.
●Tegyük vissza a tűzhelyre és keverjük, míg egy nagy golyóvá áll össze. Ez kb. fél perc.
●Pihentessük a tésztát 10 percet, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat. Ügyeljünk arra, hogy a tészta szép sima állagú legyen.
●Tegyük a tésztát habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk dió nagyságú halmokat.
●200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.
●Hagyjuk a sütőben langyosra hűlni.
Habcsók:
●A tojásfehérjét keverjük fehéredésig, adjuk hozzá a porcukrot és verjünk belőle kemény habot. Adjuk hozzá az ecetet, a keményítőt és keverjük további 1 percet.
●Tegyük a habot díszítőcsöves habzsákba és nyomjunk apró halmokat sütőpapírral bélelt tepsibe.
●100 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szárítsuk meg a habcsókokat.
Összeállítás:
●A profiterolok belsejét egy sima díszítőcsővel ellátott habzsákból töltsük meg a vaníliás krémmel.
●A piskótát kenjük meg a krém kb. 1/3 részével és tegyük rá a töltött profiterolokat, majd simítsuk rá a maradék krémet.
●Díszítsük a torta tetejét habcsókkal és ízlés szerint gyümölccsel (én most áfonyát tettem rá).
●Tálaljuk alaposan lehűtve.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése