Zserbó tekercs kenyérlisztből - Mákos-diós bejgli

"Ebből a tésztából készíthetünk hagyományos zserbót és bejglit is. Most egy kis csavart vittem a zserbóba így bejgli alakot öltött. Igazán mutatós és nagyon finom.
Ha hagyományos módon szeretnénk az ünnepi asztalra zserbót sütni, akkor a tészta hozzávalóit duplázzuk meg. A tésztával nagyon egyszerűen tudunk dolgozni, jól formázható. A tetejét bevonathatjuk olvasztott csokoládéval, de kínálhatjuk akár mellé is." - Kohári Évi receptje
Hagyományos mákos, illetve diós bejglihez a töltelék receptjét a poszt végén találjátok. 
Hozzávalók 1 rúdhoz:
Tészta: ●200 g doves farm fehér kenyérliszt ●30 g cukor ●8 g friss élesztő ●80 g margarin ●50 g tej / növényi ital ●1 db M-es méretű tojássárgája 
Töltelék: ●1 db M-es méretű tojásfehérje ●150 g darált dió ●60 g cukor ●100 g lekvár 
Tetejére: ●1 db M-es méretű tojássárgája 
Elkészítés: ●Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a cukrot és az élesztőt, majd morzsoljuk el a margarinnal. ●Adjuk hozzá a tejet, a tojássárgáját és gyúrjunk rugalmas tésztát. ●Pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 30 percet. ●A töltelékhez a tojásfehérjét verjük habbá, majd forgassuk bele a darált diót, a cukrot és végül a lekvárt. ●A tésztát nyújtsuk 2 mm vastag téglalappá, egyenletesen kenjük rá a tölteléket. ●A két rövidebb oldala mentén fél-fél cm-t tésztát hajtsunk a töltelékre, ezután a hosszabbik oldala mentén tekerjük fel. ●Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és hurkapálcával szúrjuk meg pár helyen egészen az aljáig. ●A tetejét kenjük meg felvert tojássárgával és pihentessük amíg a tojás megszárad.  
●180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc
alatt süssük készre. 


Hagyományos bejglihez:

Mákos töltelék: ●100 g darált mák, ●70 g kristálycukor, ●20 g mazsola / aszalt áfonya ●20 g gluténmentes zsemlemorzsa ●100 ml tej /növényi ital ●2 evőkanál szilva vagy baracklekvár, ●½ citrom reszelt héja, ●12 g vaníliás cukor ●1 kávéskanál fahéj
Diós töltelék: ■100 g darált dió, ■70 g kristálycukor, ■20 g mazsola / aszalt áfonya ■30 g gluténmentes zsemlemorzsa ■70 ml víz, ■½ citrom reszelt héja, ■12 g vaníliás cukorű
Elkészítés: ●A dióshoz töltelékhez a vizet, illetve a mákoshoz a tejet a cukorral és a mazsolával felforraljuk, majd a többi hozzávalót belekeverjük és kihűtjük.




Megjegyzések