Zserbó tekercs kenyérlisztből - Mákos-diós bejgli
"Ebből a tésztából készíthetünk hagyományos zserbót és bejglit is. Most egy kis csavart vittem a zserbóba így bejgli alakot öltött. Igazán mutatós és nagyon finom.
Ha hagyományos módon szeretnénk az ünnepi asztalra zserbót sütni, akkor a tészta hozzávalóit duplázzuk meg. A tésztával nagyon egyszerűen tudunk dolgozni, jól formázható. A tetejét bevonathatjuk olvasztott csokoládéval, de kínálhatjuk akár mellé is." - Kohári Évi receptje
Ha hagyományos módon szeretnénk az ünnepi asztalra zserbót sütni, akkor a tészta hozzávalóit duplázzuk meg. A tésztával nagyon egyszerűen tudunk dolgozni, jól formázható. A tetejét bevonathatjuk olvasztott csokoládéval, de kínálhatjuk akár mellé is." - Kohári Évi receptje
Hagyományos mákos, illetve diós bejglihez a töltelék receptjét a poszt végén találjátok.
Hozzávalók 1 rúdhoz:
Tészta:
●200 g doves farm fehér kenyérliszt
●30 g cukor
●8 g friss élesztő
●80 g margarin
●50 g tej / növényi ital
●1 db M-es méretű tojássárgája
Töltelék:
●1 db M-es méretű tojásfehérje
●150 g darált dió
●60 g cukor
●100 g lekvár
Tetejére:
●1 db M-es méretű tojássárgája
Elkészítés:
●Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a cukrot és az élesztőt, majd morzsoljuk el a margarinnal.
●Adjuk hozzá a tejet, a tojássárgáját és gyúrjunk rugalmas tésztát.
●Pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 30 percet.
●A töltelékhez a tojásfehérjét verjük habbá, majd forgassuk bele a darált diót, a cukrot és végül a lekvárt.
●A tésztát nyújtsuk 2 mm vastag téglalappá, egyenletesen kenjük rá a tölteléket.
●A két rövidebb oldala mentén fél-fél cm-t tésztát hajtsunk a töltelékre, ezután a hosszabbik oldala mentén tekerjük fel.
●Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és hurkapálcával szúrjuk meg pár helyen egészen az aljáig.
●A tetejét kenjük meg felvert tojássárgával és pihentessük amíg a tojás megszárad.
●180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc
alatt süssük készre.
Hagyományos bejglihez:
Mákos töltelék:
●100 g darált mák,
●70 g kristálycukor,
●20 g mazsola / aszalt áfonya
●20 g gluténmentes zsemlemorzsa
●100 ml tej /növényi ital
●2 evőkanál szilva vagy baracklekvár,
●½ citrom reszelt héja,
●12 g vaníliás cukor
●1 kávéskanál fahéj
Diós töltelék:
■100 g darált dió,
■70 g kristálycukor,
■20 g mazsola / aszalt áfonya
■30 g gluténmentes zsemlemorzsa
■70 ml víz,
■½ citrom reszelt héja,
■12 g vaníliás cukorű
Elkészítés:
●A dióshoz töltelékhez a vizet, illetve a mákoshoz a tejet a cukorral és a mazsolával felforraljuk, majd a többi hozzávalót belekeverjük és kihűtjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése