Mézes kalácsszelet
EREDETI RECEPT: http://pbetti30.blogspot.hu/2015/12/mezeskalacs-szelet.html
Tészta hozzávalók:
- 12,5 dkg méz
- 12,5 dkg vaj
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna (most ezt nem tettem bele mert a lisztben van,csak akkor használjuk ha a lisztkeverékben nincs)
- 1 tk Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
- 2 evőkanál citromlé
- reszelt citrom-, és narancshéj ízlés szerint
- 50 dkg Doves Farm Önkelesztő sütiliszt
A mézet a vajjal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a vaj. Félretesszük hűlni.A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével és citromhéjjal. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra.Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie!Folpackkal letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. ( Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan!) Én délután kevertem be a tésztát és csak másnap sütöttem.A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.Lisztezett deszkán vagy szilikon lapon átgyúrjuk a tésztát, 4 egyforma részre osztjuk,érdemes mérleggel mérni.Rizslisztezett sütőpapíron nyújtottam ki 3 darab kb 24*34 cm nagyságúra (vékony lesz a tészta,ha kell lisztezzük nyugodtan csak ne szakadjon el) villával megszurkáltam majd sütőpapírral együtt tepsire húztam és kb 8-10 percig sütöttem.Hamar sül vigyázzunk nehogy megégjen...Mind a 4 lapot így sütöttem ki majd hagytam kihűlni.Tényleg vékonyra kell nyújtani mert kb 5 szörösére nőtt a tészta sülés közben.A tészta széléről még sütés előtt a csellengő széleket levágtam,mert nem volt szép téglalap alakú így ezekből a végén külön sütöttem pár mézeskalácsot.
Krém:
- 15 evőkanál rizsdara (30 dkg volt,lemértem mert nem egyformák az evőkanalak)
- 1,5 liter rizstej
- 2 vaníliás cukor
- 45 dkg tejmentes vaj
- 40 dkg porcukor (soknak tűnik de kell bele,és így sem nagyon édes a krém)
A krém hozzávalói az eredeti receptben kevesebb tejet,darát és vajat tartalmaznak,de szerettem volna vastagabb krémet (imádom :) ) így emeltem az adagot,hát mit ne mondjak megkaptam a vastag krémet :D háháhá,merthogy azt elfelejtettem,hogy én kisebb lapokat gyártottam mint kellett volna és így "ultrabrutál" sok kémet kellett a lapok közé ügyeskednem :)))
A tejet felforraltam a vaníliás cukorral majd nagyon óvatosan beleszórtam a rizsdarát miközben vadul kevertem nehogy csomós legyen.Lényegében sűrű tejbegrízt csinálunk.Ha kész,kihűtjük.A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra kavarjuk majd a kihűlt tejbegrízzel alaposan kikeverjük.A tésztalapokat megtöltjük,a tetejére nem kell,arra majd porcukor megy :)Tegyük hűtőbe,mert a tésztának puhulnia kell,jó ha egy éjszakát hűtőben van :) tudom nehéz addig várni :)
Horváth Szilvi sütötte Puskás Betti receptje alapján |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése