Mézes kalácsszelet


Tészta hozzávalók:



  • 12,5 dkg méz
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (most ezt nem tettem bele mert a lisztben van,csak akkor használjuk ha a lisztkeverékben nincs)
  • 1 tk  Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál citromlé
  • reszelt citrom-, és narancshéj ízlés szerint
  • 50 dkg Doves Farm Önkelesztő sütiliszt


A mézet a vajjal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a vaj. Félretesszük hűlni.A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével és citromhéjjal. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra.Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie!Folpackkal letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. ( Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan!) Én délután kevertem be a tésztát és csak másnap sütöttem.A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.Lisztezett deszkán vagy szilikon lapon átgyúrjuk a tésztát, 4 egyforma részre osztjuk,érdemes mérleggel mérni.Rizslisztezett sütőpapíron nyújtottam ki 3 darab kb 24*34 cm nagyságúra (vékony lesz a tészta,ha kell lisztezzük nyugodtan csak ne szakadjon el) villával megszurkáltam majd sütőpapírral együtt tepsire húztam és kb 8-10 percig sütöttem.Hamar sül vigyázzunk nehogy megégjen...Mind a 4 lapot így sütöttem ki majd hagytam kihűlni.Tényleg vékonyra kell nyújtani mert kb 5 szörösére nőtt a tészta sülés közben.A tészta széléről még sütés előtt a csellengő széleket levágtam,mert nem volt szép téglalap alakú így ezekből a végén külön sütöttem pár mézeskalácsot. 


Krém:
  • 15 evőkanál rizsdara (30 dkg volt,lemértem mert nem egyformák az evőkanalak)
  • 1,5 liter rizstej 
  • 2 vaníliás cukor
  • 45 dkg tejmentes vaj
  • 40 dkg porcukor (soknak tűnik de kell bele,és így sem nagyon édes a krém)


A krém hozzávalói az eredeti receptben kevesebb tejet,darát és vajat tartalmaznak,de szerettem volna vastagabb krémet (imádom :) ) így emeltem az adagot,hát mit ne mondjak megkaptam a vastag krémet :D háháhá,merthogy azt elfelejtettem,hogy én kisebb lapokat gyártottam mint kellett volna és így "ultrabrutál" sok kémet kellett a lapok közé ügyeskednem :)))
A tejet felforraltam a vaníliás cukorral majd nagyon óvatosan beleszórtam a rizsdarát miközben vadul kevertem nehogy csomós legyen.Lényegében sűrű tejbegrízt csinálunk.Ha kész,kihűtjük.A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra kavarjuk majd a kihűlt tejbegrízzel alaposan kikeverjük.A tésztalapokat megtöltjük,a tetejére nem kell,arra majd porcukor megy :)Tegyük hűtőbe,mert a tésztának puhulnia kell,jó ha egy éjszakát hűtőben van :) tudom nehéz addig várni :)



Horváth Szilvi sütötte Puskás Betti receptje alapján

Megjegyzések